szarlotka z dynią i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jabłka i dynię, czyli typowe dary jesieni możemy połączyć w jednym cieście. Dodatek dyniowej konfitury wzbogacił smak tradycyjnej szarlotki, nadał jej też żywego koloru. Ja podałam ją na ciepło, z lodami i bitą śmietaną ale na zimno smakuje dobrze, jak zwykła szarlotka. To taki wypiek do codziennej

  • 45 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm

    Składniki:
    na ciasto:

    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    250 g masła
    2 jajka
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na nadzienie:
    2 kg słodkich jabłek
    1/2 szklanki rodzynek
    skórka otarta z cytryny
    łyżka cynamonu
    250-300 g dżemu z dyni i pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z dynią i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać na blat. Dodać pozostałe składniki ciasta, posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie części. jedną wylepić dno foremki i podpiec w 200*C przez 10-15 minut.
    W tym czasie przygotować nadzienie. jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z cynamonem, dodać rodzynki i dżem dyniowy. Wyłożyć na podpieczony spód i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do pieca i piec w 200*C aż wierzch się zarumieni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Dżem z dyni można zastąpić startym miąższem dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować