Szarlotka z cynamonem na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy śmietanę, cukier kryształ, jajko i posiekane masło. Zagniatamy na jednolite ciasto. Odkładamy w pojemniczku do zamrażalnika na 10 minut.
W tym czasie myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach jabłka. Wyciskamy z nich sok, który możemy wypić.
Foremkę kwadratową o wymiarach 24 cm/ 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i połowę wykładamy na spód. Posypujemy 1 łyżeczką kaszy manny i wykładamy jabłka. Posypujemy je cynamonem. Na jabłka znów wysypujemy kaszę manną i nakładamy drugą część ciasta. Ciasto najlepiej rozwałkować na 2 kwadraty. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze