szarlotka z cynamonem i skórką z pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ulubiona szarlotka :)Prosta w wykonaniu,tania i zawsze wszystkim smakuje.Dodatek skórki pomarańczowej i aromatu cytrynowego,cynamonu sprawia,że ma niepowtarzalny smak.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej,30 dag mąki krupczatki,30 dag margaryny ,1 szklanka cukru pudru ,5-6 żółtek,2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia,1 cukier waniliowy,1 szczypta soli 2 kg jabłek,2 łyżki cynamonu,1 cukier waniliowy,5 dag kandyzowanej skórki z pomarańczy,kilka kropel olejku cytrynowego,1/3 szklanki cukru,1 kopiata łyżka kaszy manny,cukier puder do potrzepania szarlotki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Ciasto

Szarlotka z cynamonem i skórką z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.Schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach tarki,wymieszać z sypkimi produktami,dodać żółtka,cukier waniliowy i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części.1 część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do przygotowanej wcześniej blaszki.2 część ciasta włożyć do woreczka i dać do zamrażalki.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki.Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku.Wymieszać z cynamonem,cukrami, skórką z pomarańczy i olejkiem cytrynowym.Ciasto w blaszce posypać kaszą manną,wyłożyć równomiernie jabłka.Wyjąć ciasto z zamrażalki i zetrzeć na grubych oczkach tarki na jabłkach.Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.55-60 min.Po wyjęciu z piekarnika wyjąć ciasto z blachy i potrzepać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie mamy smażonej skórki pomarańczowej to możemy dać skórkę z cytryny i wtedy dajemy aromat pomarańczowy do jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować