Szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne połączenie dla tych, którzy tak jak ja, uwielbiają czuć całe kawałki jabłek w szarlotce.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 560 g mąki pszennej
    290 g masła/margaryny
    210g cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,2 kg jabłek
    2 budynie waniliowe bez cukru
    (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
    750 ml mleka
    cukier puder - do posypania
    kilka łyżek bułki tartej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
    Blaszkę ( 23 x 28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
    Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.
    Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
    Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Można oprószyć cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować