Szarlotka z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Pyszny, prosty biszkopt z owocami do niedzielnej kawy.

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa owocowa: 4 duże jabłka
    1 duża puszka brzoskwiń
    2 opakowania pomarańczowych galaretek

    polewa: tabliczka gorzkiej czekolady
    4 łyżki mleka
    łyżka cukru
    garść posiekanych orzechów włoskich



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puch.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z jajkami. Wymieszać.Ciasto wlać do formy (25/37cm) wyłożonej pergaminem i piec 40 minut w temp.170st.
  • owoce poddus na patelni 2. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dość dużą kostkę. Poddusić chwilę na patelni z łyżką wody. Brzoskwinie osączyć z soku, pokroić w kostkę i połączyć z jabłkami. Dusić na małym ogniu ok.5 minut.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i zalać owoce na patelni. Wymieszać.
  • 3. W garnuszku roztopić czekoladę z mlekiem, dodać cukier i orzechy, połączyć.
  • 4. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Płaty ciasta przełożyć masą owocową, wierzch posmarować masą czekoladowo-orzechową. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

szarlotka z brzoskwiniami

To może cię zainteresować