Szarlotka z bitą śmietaną i czekoladą

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto, którego słodki smak przełamany został kwaskowatością jabłek i delikatną goryczką gorzkiej czekolady.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłeczna:
    1 litrowy słoik musu jabłkowego
    1 galaretka cytrynowa

    Bita śmietana:
    250 ml śmietany kremówki 30%
    2 śmietan-fixy
    1 płaska łyżka cukru pudru

    pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z bitą śmietaną i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy kolejne 5 minut do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza.
  • 2. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników i wylewamy na pergamin wyłożony na dnie blaszki (bez smarowania tłuszczem!) o wymiarach ok. 360x245x60 mm
  • 3. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
  • 4. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej, ale nie wrzącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
  • 5. Masę jabłeczną przekładamy do miski i dodajemy tężejącą galaretkę. Całość wykładamy na wystudzony biszkopt.
  • 6. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixami dodając pod koniec ubijania cukier.
  • 7. Ubitą śmietanę wykładamy na masę jabłeczną i posypujemy startą gorzką czekoladą.
  • 8. Ciasto wstawiamy do lodówki celem schłodzenia na 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

To może cię zainteresować