Szarlotka z bitą śmietaną i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy kolejne 5 minut do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza.
2.Wsypujemy przesianą przez sito mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników i wylewamy na pergamin wyłożony na dnie blaszki (bez smarowania tłuszczem!) o wymiarach ok. 360x245x60 mm
3.Biszkopt pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
4.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej, ale nie wrzącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
5.Masę jabłeczną przekładamy do miski i dodajemy tężejącą galaretkę. Całość wykładamy na wystudzony biszkopt.
6.Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixami dodając pod koniec ubijania cukier.
7.Ubitą śmietanę wykładamy na masę jabłeczną i posypujemy startą gorzką czekoladą.
8.Ciasto wstawiamy do lodówki celem schłodzenia na 2-3 godziny.
Komentarze