• 3 godz.

Szarlotka to typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję.Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku smaczne nadzienie z widocznymi kawałkami jabłek.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    150 g mąki tortowej
    75 g masła
    1 łyżka cukru pudru
    3 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    wkładka jabłkowa:
    500 g kwaśnych jabłek
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu

    beza:
    3 białka
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżka mączki ziemniaczanej
    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.
  • jabłka 2. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę,przełożyć na patelnię,dodać cukier i smażyć 5 minut. Jabłka mają puścić sok ale nie mogą się rozpaść. Dodać cynamon,wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

  • 3. Okrągłą formę o śred. 24 cm dobrze nasmarować masłem i wysypać mąką. Dno wylepić ciastem,które najlepiej wcześniej cienko rozwałkować. Ponakłuwać widelcem. Ułożyć uprażone jabłka,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
  • 4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,partiami wsypywać cukier cały czas miksując. Na koniec dodać mączkę i dokładnie wymieszać.
    Ciasto wyciągnąć z piekarnika,nałożyć pianę,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć ponownie do pieca i piec jeszcze 25 minut. Po wyjęciu chwilę przestudzić i można kroić jeszcze lekko ciepłą,bo taka jest najsmaczniejsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować