Szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jest to placek szybko upieczony ale jeszcze szybciej zjedzony

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto kruche:

    3 szklanki maki,
    250 margaryny,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 żółtka,
    1 cale jajko,
    0,5 szkl cukru (wedle uznania).

    jabłka:

    2kg jabłek
    łyżeczka cynamonu,

    beza:

    4 białka,
    szczypta soli,
    1 szklanka cukru

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • a tak wygląda w przekroju 1. Ciasto: wszystkie te składniki należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na połowę i włożyć do lodówki na około godz.czasu.

    Jabłka: w tym czasie prażę 2 kg jabłek z cynamonem. Wyjmuje ciasto, które rozprowadzam na blaszce i zapiekam 10 min. w temp.160 stopni.

    Beza: ubijam białka ze szczyptą soli, a następnie usztywniam ubitą pianę dodając stopniowo cukru. Po tym czasie wyjmuje i nakładam uprażone jabłka a na nie rozprowadzam bezę.

    Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i po jego włożeniu skręcam temp.do 120 i piekę 20-30 min. Następnie gaszę piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki a w nim placek do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy