szarlotka z bakaliami i pianką

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

jak dla mnie rewelacja, bogactwo doznań :) pachnące cynamonem jabłka z dodatkiem orzechów, rodzynek, żurawiny pod waniliową pianką z kakaowym wierzchem :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    3 żółtka
    250 gram masła
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    masa jabłkowa:
    1,5 kg słodkich jabłek
    3 łyżki kaszy manny
    100 gram rodzynek
    50 gram suszonej żurawiny
    100 gram orzechów (mogą być włoskie, laskowe) lub migdałów (posiekanych)
    cynamon
    pianka:
    6 białek
    2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru ( razem 80 gram)
    3/4 szklanki cukru
    ponadto:
    3 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka z bakaliami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać proszek, cukry, żółtka, zagnieść kruche ciasto. Podzielić je dwie części. 2/3 i 1/3. Do mniejszej części dodać kakao i dobrze zagnieść, by się równomiernie rozprowadziło, ciasto zwinąć w folię aluminiową i wsadzić do zamrażarki.
    Drugą część ciasta wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia formę o wymiarach 25x36 cm, nakłuć w paru miejscach widelcem, wsadzić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiec około 10 minut.


    Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podprażyć, podlewając niewielką ilość wody (dałam 1/3 szklanki), smażyć do wyparowania soku, na 3 minuty przed końcem prażenia dodać bakalie i kasze mannę, wymieszać dokładnie, wyłączyć gaz, masę lekko schłodzić. Ja cukru nie dodawałam, gdyż miałam naprawdę słodkie jabłka, spróbujcie czy odpowiada Wam smak.

    Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wyłożyć ciepłą (lecz nie gorącą) masę jabłkową, wyrównać wierzch.


    Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier i proszek budyniowy, dokładnie zmiksować na wysokich obrotach. Piankę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na piankę zetrzeć ciasto kakaowe z zamrażarki.

    Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Porady

Ciacho najlepiej się kroi kiedy jest już chłodne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować