Szarlotka z apple curd

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szarlotka (znana również jako jabłecznik) to tradycyjne ciasto pochodzące z Francji, które składa się z ciasta kruchego i owoców – najczęściej jabłek. Przedstawię Wam swój przepis na szarlotkę, który sprawia że jest ona doskonała.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    100 g masła
    1 szkl. mąki pszennej
    2 żółtka
    1/2 szkl. cukru

    Apple curd:
    5 dużych jabłek
    skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
    4 jajka
    100 g masła
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)

    Beza:
    2 białka
    1/2 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka z apple curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Do przesianej mąki, dodajemy żółtka, cukier, sól oraz pokrojone masło i zagniatamy wszystko do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. Ciasto wykładamy do formy, spód dziurkujemy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę, aby je obciążyć. Pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 20 min., po czym ściągamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze 5 min. do chwili kiedy ciasto się zarumieni. Studzimy
  • 2. Apple curd:
    Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w mniejsze części. Wrzucamy do rondelka razem z odrobiną wody i soku cytrynowego i gotujemy do momentu kiedy jabłka się całkowicie rozpadną. Przygotowany mus odstawiamy do ostygnięcia.
    W rondelku mieszamy roztrzepane jajka razem z cukrem i gotujemy do chwili kiedy składniki się połączą. Następnie dodajemy masło, sok z cytryn razem z otartą skórką i podgrzewamy do chwili kiedy masło się roztopi.
    Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany mus z jabłek oraz cynamon i gotujemy do momentu kiedy krem zgęstnieje (ok. 15-25 min), cały czas mieszając. Studzimy.
  • 3. Beza:
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do chwili kiedy cały cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca.
  • 4. Na wystudzone kruche ciasto wykładamy wcześniej przygotowany apple curd oraz ubitą pianę z białek.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez ok. 20 min (do czasu zarumienienia się bezy).
    Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia i chłodzimy w lodówce przez min. 1 godz.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).

Porady

Apple curd możemy przygotować dzień wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować