Szarlotka z ananasem

4.49 (199 ocen)

Tradycyjną szarlotkę wzbogaciłam o ananasa. Wyszła przepyszna.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    500g mąki krupczatki
    250g margaryny
    2/3 szkl cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    jajko
    2 łyżki śmietany 18%

    Nadzienie:
    2kg jabłek szara reneta
    ok 3-4 łyżki cukru
    ew. cynamon do smaku
    puszka ananasa

    łyżka bułki tartej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Szarlotka z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia posiekać z margaryną. Wbić jajko, dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki a drugą do zamrażalnika na godzinę. Blaszkę (20x30cm) wylepić ciastem z lodówki, ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą.
  • 2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ananasa dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Odlać sok z jabłek. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i ananasem. Na jabłka zetrzeć na tarce zmrożone ciasto. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować