Szarlotka z winnym budyniem i migdałami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto w wersji dla dorosłych ;)

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    100 g mielonych migdałów
    250 g masła
    2 jajka
    2/3 szklanki przesianego cukru pudru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    budyń:
    750 ml białego wytrawnego wina
    2 op. budyniu waniliowego
    3/4 szklanki cukru

    dodatkowo:
    1,5 kg jabłek
    70 g płatków migdałów
    ew. cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z winnym budyniem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki ciasta i mieszamy, dodajemy masło i siekamy z sypkimi składnikami na kaszkę (za pomocą siekacza do ciasta albo drucianego tłuczka do ziemniaków), dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto.
  • 2. 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Dno formy o wymiarach 34 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy pozostałym ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 3. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Pokrojone jabłka wykładamy równą warstwą na podpieczonym cieście i posypujemy płatkami migdałów.
  • 4. Przygotowujemy winny budyń: odlewamy ok. 2/3 szklanki wina i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe wino zagotowujemy z cukrem, wlewamy wino z proszkiem budyniowym i zagotowujemy mieszając.
  • 5. Gorący budyń wykładamy na jabłka. Na budyń ścieramy na tarce o dużych oczkach wyjęte z zamrażarki ciasto.
  • 6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut.
  • 7. Wystudzone ciasto możemy oprószyć przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Jabłka Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować