Szarlotka z winnym budyniem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki ciasta i mieszamy, dodajemy masło i siekamy z sypkimi składnikami na kaszkę (za pomocą siekacza do ciasta albo drucianego tłuczka do ziemniaków), dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto.
2.1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Dno formy o wymiarach 34 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy pozostałym ciastem. Nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3.Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Pokrojone jabłka wykładamy równą warstwą na podpieczonym cieście i posypujemy płatkami migdałów.
4.Przygotowujemy winny budyń: odlewamy ok. 2/3 szklanki wina i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe wino zagotowujemy z cukrem, wlewamy wino z proszkiem budyniowym i zagotowujemy mieszając.
5.Gorący budyń wykładamy na jabłka. Na budyń ścieramy na tarce o dużych oczkach wyjęte z zamrażarki ciasto.
6.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-55 minut.
7.Wystudzone ciasto możemy oprószyć przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze