Szarlotka z waniliowym kremem i orzechami w karmelu

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

Pyszne waniliowe jabłuszka, zamknięte w kruchym cieście. Na górze przepyszny śmietanowo - budyniowy krem o mocnej nucie wanilii i chrupkie miodowe orzeszki. Powiem mało skromnie, że pomysł na to ciasto jest niezwykle udany.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Szarlotka waniliowa:
    Warstwa jabłkowa:
    1kg obranych jabłek
    3 łyżki cukru
    40g cukru waniliowego lub 3 łyżki ekstraktu waniliowego

    Ciasto kruche jasne:
    400g mąki
    120g cukru pudru
    150g zimnego masła
    1 jajko
    16g cukru waniliowego
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto kruche ciemne:
    400g mąki
    120g cukru pudru
    150g zimnego masła
    2 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany 18%
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    Karmel orzechowy:
    25 dag posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki masła
    0,5 szklanki cukru
    5 łyżek miodu

    Krem waniliowy:
    500ml mleka
    4 żółtka
    0,5 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    16g cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    350ml śmietanki 30%
    20g żelatyny
    3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 40g cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z waniliowym kremem i orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szarlotka waniliowa:
    Warstwa jabłkowa:
    Jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Posłodzić i zostawić na 10 minut, aby puściły sok, odcisnąć jego nadmiar. Na koniec dodać cukier waniliowy i ewentualnie dosłodzić.

    Ciasto kruche jasne:
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiane mąkę, proszek, cukier puder, cukier waniliowy posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części i rozwałkować. Pierwszy placek przełożyć na blaszkę, wyłożyć jabłka i przykryć drugim plackiem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Do zrumienienia ciasta. Wystudzić.
  • 2. Ciasto kruche ciemne: Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiane mąkę, proszek, sodę, kakao i cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedną wyłożyć ciepły karmel orzechowy. Każdy placek upiec oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzić.
  • 3. Karmel orzechowy: Masło rozpuścić z miodem i cukrem, na koniec dodać orzechy. Gotować całość ok. 1 minuty, cały czas mieszając.
  • 4. Krem waniliowy: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty blady krem, na koniec wlać mleko i wsypać mąkę. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić.
    Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać jeszcze ciepłą żelatynę i ekstrakt. Całość dokładnie zmiksować.
  • 5. Przełożenie:
    Na szarlotce rozsmarować połowę kremu waniliowego, przykryć kruchym ciemnym ciastem. Na niego wyłożyć pozostały krem, a na wierzch położyć kruche ciasto z karmelem orzechowym.

Porady

jeśli używany jest wyłącznie cukier waniliowy to należy dać 56 g cukru waniliowego do gotującego się mleka, a pominąć w masie śmietanowej. Pomoże to uniknąć jego kryształków w masie. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień gdy lekko zmięknie. Do każdego ciasta należy używać blaszki o tym samym rozmiarze!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować