Szarlotka w cieście kruszonkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ta szarlotka jest dość prosta i raczej nie sposób żeby się nie udała.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto kruszonkowe

    * 3 szklanki mąki pszennej
    * 1/3 szklanki cukru
    * 1 cukier wanilinowy
    * 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki)
    * 250 g margaryny
    * 5 żółtek

    nadzienie jabłkowe

    * 1 i 1/2 kg jabłek
    * 6-8 łyżek cukru
    * 3-4 łyżki suszonej żurawiny (niekoniecznie)
    * 1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Szarlotka w cieście kruszonkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka6 1. nadzienie jabłkowe

    Jabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki. Jabłka włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki owoców, pod koniec dodać żurawinę, cukier i cynamon.

    ciasto kruszonkowe

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną margarynę najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami) i szybko wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ciasto będzie sypkie jak kruszonka.
    Formę kwadratową (24/24 cm) lub okrągłą (26 cm) nasmarować margaryną.
    Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, a na nią wysypać resztę kruszonki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min.
    Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować