Szarlotka w cieście kruszonkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nadzienie jabłkowe
Jabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki. Jabłka włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki owoców, pod koniec dodać żurawinę, cukier i cynamon.
ciasto kruszonkowe
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną margarynę najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami) i szybko wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ciasto będzie sypkie jak kruszonka.
Formę kwadratową (24/24 cm) lub okrągłą (26 cm) nasmarować margaryną.
Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, a na nią wysypać resztę kruszonki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min.
Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia.
Komentarze