Szarlotka waniliowa pod kokosową skorupką.

4 (1 ocen)

Ciasto dla smakoszy jabłek.

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
    2/3 kostki masła
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    szczypta soli
    Nadzienie:
    1 słoik (0,9 l.) prażonych jabłek
    pół szklanki cukru
    2 budynie waniliowe
    rdzeń z jednej laski wanilii
    Na kokosową skorupkę:
    10 dag margaryny
    20 dag wiórków kokosowych
    10 dag cukru pudru
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka waniliowa pod kokosową skorupką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, cukru, cukru waniliowego, soli oraz jajka szybko zagnieść kruche ciasto. Schładzaj je przez 20 minut w lodówce. Następnie rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Blachę wyłóż pergaminem. Jej spód wylep ciastem, gęsto ponakłuwaj widelcem.
  • 2. Nadzienie: jabłka wymieszaj z cukrem, proszkiem budyniowym oraz rdzeniem wanilii. Wyłóż na ciasto, równomiernie rozsmaruj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez 40 minut.
  • 3. Skorupka: na patelni stop margarynę. Wiórki kokosowe wymieszaj z cukrem pudrem. Wsyp na patelnię i mieszając zrumień. Przestudź. Wbij jajka, dobrze wymieszaj. Masę rozsmaruj na jabłkach i zapiekaj 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować