Szarlotka - pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier, żółtka zmieszane z wodą, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i ocet. Piec ok. 40 min. w temp. 180*C. Upieczony biszkopt przekroić na trzy części.
2.Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć ok. 10 min., dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwile smażyć. Masę podzielić na 2 części.
3.Masa budyniowa:
Z mleka, budyniu, mąki i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na dwie części.
4.Przełożenie placka:
Biszkopt - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy budyniowej - biszkopt - 1/2 masy jabłkowej - 1/2 masy budyniowej - biszkopt. Wierzch polać polewą.
Komentarze