Szarlotka pod biszkoptem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kiedyś jadłam to ciasto w pracy i tak bardzo mnie oczarowało, że spróbowałam swoich sił w próbie jego odtworzenia. Próba okazała się bardzo udana, polecam:))

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto kruche:
    350g mąki
    10dag cukru pudru
    12dag masła
    1 jajko
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao – do posypania jabłek

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku

    Biszkopt:
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka pod biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Podpiec na jasnozłoty kolor, lekko przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, posypać je kakao, całość zalać biszkoptem. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
  • 2. Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać cynamon, wymieszać.
  • 3. Biszkopt:Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować