Kiedyś jadłam to ciasto w pracy i tak bardzo mnie oczarowało, że spróbowałam swoich sił w próbie jego odtworzenia. Próba okazała się bardzo udana, polecam:))
Szarlotka pod biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Podpiec na jasnozłoty kolor, lekko przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, posypać je kakao, całość zalać biszkoptem. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
2.Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać cynamon, wymieszać.
3.Biszkopt:Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać przesianą mąkę z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką.
Komentarze