Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawiną

4.5 (172 ocen)

Ciasto jest smaczne zarówno na zimno, jak i na gorąco z porcyjką lodów śmietankowych.

Składniki:

  • CIASTO SYPANE:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka kaszy manny
    1 szklanka cukru trzcinowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    16 g cukru wanilinowego
    zimne masło (prawie cała kostka, zależy jak grube plasterki pokroimy)
    MASA JABŁKOWA:
    1,2 kg jabłek
    sok z cytryny do smaku
    cukier trzcinowy do smaku
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki kardamonu
    szczypta imbiru
    łyżka rumu
    10 dag żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka sypana z cynamonem, kardamonem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.
    Piekarnik rozgrzać do 155-160 stopni z termo obiegiem.
    Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kaszę mannę, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszać i rozsypać na trzy równe porcje.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Wymieszać z przyprawami i żurawiną (jabłka powinny być dobrze przyprawione sokiem z cytryny)
    Dno blaszki równomiernie pokryć pierwszą porcją suchych składników.
    Na to małymi porcjami rozłożyć połowę masy jabłkowej, wyrównać.
    Na jabłka rozsypać drugą porcję suchych składników, a nie rozłożyć pozostałe jabłka.
    Przykryć trzecią warstwą suchych składników, na wierzchu ułożyć plasterki zimnego masła.
    Piec około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować