Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, kaszę i proszek mieszamy dokładnie w misce.
Dno formy smarujemy grubo masłem, a resztę wkładamy do zamrażalnika.
Jabłka myjemy, obieramy,a następnie ścieramy do miski na tartce o grubych oczkach.
2.Wysmarowaną formę posypujemy szklanką suchej mieszanki. Wykładamy część jabłek, które posypujemy przyprawami i cukrem. Kolejną warstwą jest szklanka mieszanki, ponownie jabłka, które także doprawiamy. Ostatni raz obsypujemy wierzch suchymi składnikami. Na samą górę ścieramy zmrożone masło- też na tartce.
3.Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.
Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Komentarze