Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Najszybsza, najmniej pracochłonna szarlotka jaką robiłam. Polecam dla wszystkich miłośników niecodziennych wypieków.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 260g mąki pszennej
    340g kaszy manny (błyskawiczna)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g cukru pudru
    250g masła

    1,5kg jabłek
    imbir, cynamon, gałka muszkatołowa
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kaszę i proszek mieszamy dokładnie w misce.
    Dno formy smarujemy grubo masłem, a resztę wkładamy do zamrażalnika.
    Jabłka myjemy, obieramy,a następnie ścieramy do miski na tartce o grubych oczkach.
  • 2. Wysmarowaną formę posypujemy szklanką suchej mieszanki. Wykładamy część jabłek, które posypujemy przyprawami i cukrem. Kolejną warstwą jest szklanka mieszanki, ponownie jabłka, które także doprawiamy. Ostatni raz obsypujemy wierzch suchymi składnikami. Na samą górę ścieramy zmrożone masło- też na tartce.
  • 3. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni.
    Podajemy obsypane cukrem pudrem.

Porady

Wykorzystałam okrągłą formę o średnicy 28cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować