Szarlotka sypana.

5 (144 ocen)

  • 60 min

Ekspresowa w wykonaniu i banalnie prosta.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1,25 kg jabłek

    - 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do grzańca

    - 1,25 szklanki mąki

    - 1,25 szklanki kaszy manny

    - 3/4 szklanki cukru

    - 2 łyżeczka proszki do pieczenia

    - cukier wanilinowy

    - szczypta soli

    - 3/4 kostki zimnego masła
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka sypana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło włożyć do zamrażarki na czas przygotowań, aby stwardniało. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do nich cynamon lub przyprawę do grzańca, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Następnie do dużego półmiska wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je wymieszać mieszamy i podzielić na 2 części. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną i obsypać mąką. Na dno wsypać połowę suchych składników. Na suche składniki wyłożyć jabłka bez ich dociskania. Na jabłka wysypać drugą część proszku. Wyjąc masło z zamrażarki i na wierzch ciasta zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopiero po przestygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować