Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką

4.5 (147 ocen)

Kruchutki spód i kruszonka, aromatyczne jabłka i słodka, różowa pianka. Połączenie pyszne, więc polecam!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    450 g mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    1/2 szkl. cukru pudru
    6 żółtek
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Nadzienie jabłkowe:
    2 kg kwaśnych jabłek
    3 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki cynamonu
    5 łyżek wody
    5 łyżek soku z cytryny
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Różowa pianka:
    6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego)
    3/4 szkl cukru pudru
    1,5 op. kisielu truskawkowego bez cukru (1 op. 38 g)

    Dodatkowo:
    kilka łyżek bułki tartej
    cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie)


Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Kisiele Pieczeń

Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść rękami. Połowę ciasta umieścić w blaszce o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze wklepać w dno formy. Pozostałe ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i podpiec przez ok.10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Razem z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego (oprócz mąki ziemniaczanej) umieścić w garnuszku i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Następnie wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Jabłkowe nadzienie odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Różowa pianka: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać przesiany cukier puder, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsypać przesiany proszek kisielowy i krótko zmiksować.
  • 4. Na podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoczeniu się spodu ciasta nadzieniem jabłkowym). Na to wyłożyć ostudzone jabłka. Na jabłkach rozprowadzić różową piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego.

    Piec w 180 st.C przez 40-50 minut do ładnego zarumienienia (jeśli ciasto za szybko zaczęłoby się rumienić, należy przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem szarlotkę można posypać cukrem pudrem i podać, np. z gałką lodów waniliowych. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kisiel

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować