Szarlotka na ciepło

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z zawodu jestem ratownikiem medycznym. Mam męża, dorosłego syna i 2 labradory.

Składniki:

  • ● 4 szkl. mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3/4 kostki margaryny
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 cukry waniliowe
    ● 2 jajka
    ● 2 żółtka
    ● 3 łyżki kwaśnej śmietany
    ● 2 kg jabłek
    ● łyżka tartej bułki
    ● cukier puder do posypania
    ● lody
    ● bita śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy z mąką
    wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka,
    jajka, cukier, 1 op. cukru
    waniliowego i śmietanę.
    Energicznie zagniatamy ciasto.
    Schładzamy.
  • 2. Nadzienie: jabłka obieramy
    i ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Lekko odciskamy
    i mieszamy z bułką
    tartą i cukrem waniliowym.
  • 3. Połowę ciasta rozwałkowujemy
    i przekładamy na
    wyłożoną papierem dużą
    blachę. Wykładamy jabłka.
    Przykrywamy rozwałkowaną
    resztą ciasta, nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy 45 minut
    w 200 °C. Ciepłe posypujemy
    cukrem pudrem. Podajemy
    z bitą śmietaną i lodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować