Szarlotka na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy z mąką
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka,
jajka, cukier, 1 op. cukru
waniliowego i śmietanę.
Energicznie zagniatamy ciasto.
Schładzamy.
2.Nadzienie: jabłka obieramy
i ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Lekko odciskamy
i mieszamy z bułką
tartą i cukrem waniliowym.
3.Połowę ciasta rozwałkowujemy
i przekładamy na
wyłożoną papierem dużą
blachę. Wykładamy jabłka.
Przykrywamy rozwałkowaną
resztą ciasta, nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 45 minut
w 200 °C. Ciepłe posypujemy
cukrem pudrem. Podajemy
z bitą śmietaną i lodami.
Komentarze