Szarlotka malinowa z bezą

4.5 (186 ocen)

Kruchy spód, malinowe jabłka w budyniu, a całość wieńczy słodka pianka z bezą. Pycha :)

Składniki:

  • ciasto: 1,3/4 szklanki mąki
    125 g margaryny
    4 żółtka
    3 kopiaste łyżki cukru
    1 op.cukru waniliowego (16g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa jabłkowa: 1 kg jabłek
    1/2 szklanki soku malinowego
    1 op.budyniu malinowego
    1/2 szklanki cukru
    pół łyżeczki cynamonu

    beza: 4 białka
    3/4 szklanki cukru
    1 op.budyniu waniliowego




Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Szarlotka malinowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto; mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie posiekać z margaryną, rozetrzeć w dłoniach. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać do mąki, szybko zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić ok.60 minut w lodówce.
  • jabłka upraż na patelni 2. Masa jabłkowa: jabłka obrać, pokroić w kostkę. Udusić z cukrem i cynamonem na patelni z odrobiną wody. Proszek budyniowy wymieszać z sokiem malinowym , dodać do masy jabłkowej, zagotować mieszając.
  • 3. Beza: białka ubić z cukrem a następnie delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym.
  • masę jabłkową rozsmaruj na kruchym cieście 4. Ciastem z lodówki wylepić blachę (25/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp.180 st. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową.
  • na masie jabłkowej rozsmaruj bezę 5. Na masę jabłkową wyłożyć bezę. Ciasto piec ok.30 minut w temp.160 st.a następnie zmniejszyć temp.do 120 st.,włączyć termoobieg i lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Piec jeszcze 15 minut.




Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować