Szarlotka malinowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto; mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia a następnie posiekać z margaryną, rozetrzeć w dłoniach. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodać do mąki, szybko zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić ok.60 minut w lodówce.
2.Masa jabłkowa: jabłka obrać, pokroić w kostkę. Udusić z cukrem i cynamonem na patelni z odrobiną wody. Proszek budyniowy wymieszać z sokiem malinowym , dodać do masy jabłkowej, zagotować mieszając.
3.Beza: białka ubić z cukrem a następnie delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym.
4.Ciastem z lodówki wylepić blachę (25/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp.180 st. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową.
5.Na masę jabłkową wyłożyć bezę. Ciasto piec ok.30 minut w temp.160 st.a następnie zmniejszyć temp.do 120 st.,włączyć termoobieg i lekko uchylić drzwiczki piekarnika. Piec jeszcze 15 minut.
Komentarze