Szarlotka malinowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ta szarlotka z szarlotką nie ma nic wspólnego. Więc czemu szarlotka? Nie wiem... Z takim tytułem kiedyś przepisałam ten przepis od mojej mamy. I tak już zostało...

  • Łatwy

Składniki:

  • - SPÓD:: 1 sztuka
    - ciastka Digestive: 100 gramów
    - masło: 40 gramów
    - kakao: 1 łyżka

    - SZARLOTKA:: 1 sztuka
    - maliny: 250 gramów
    - śmietana 30-36%: 600 mililitrów
    - cukier puder: 50 gramów
    - Żelatyna: 10 gramów

    - wiórki z białej czekolady: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować tortownicę o średnicy 20cm. Z papieru do pieczenia wyciąć koło o tej samej średnicy, wyłożyć nim dno.
  • 2. Przygotować SPÓD: ciastka pokruszyć (można to zrobić w malakserze), dodać kakao i stopione masło. Wszystko dobrze rozmieszać. Wyłożyć na dno tortownicy. Wstawić do lodówki.
  • 3. Przygotować SZARLOTKĘ: żelatynę wsypać do kubka, zalać gorącą wodą (ok. 50-75ml), dobrze rozmieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić do przestudzenia.
  • 4. Umyte maliny zmiksować blenderem.
  • 5. Ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier.
  • 6. Do ubitej śmietany dodać przestudzoną żelatynę, zmiksować. Dodać mus malinowy, zmiksować.
  • 7. Boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę malinową. Wierzch posypać wiórkami z białej czekolady.
  • 8. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 9. * Taką szarlotkę można przygotować również na biszkoptowym spodzie lub na biszkoptach. Na takim spodzie właśnie robiła ją moja mama. Zmieniłam też "górę" szarlotki. Mama na jej wierzch kładła maliny i zalewała je galaretką, ja posypuję ją wiórkami białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować