Szarlotka mojej babci

0 (0 ocen)

Ten placek jest dla mnie powrotem do dzieciństwa, babcia zawsze z okazji naszego przyjazdu piekła ciasto, najczęściej była to szarlotka

Składniki:

  • Ciasto: 300 g mąki kukurydzianej
    10 g mąki ziemniaczanej
    90 g mąki bezglutenowej uniwersalnej
    250 g cukru pudru
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia bezgutenowego
    Masa budyniowa:
    1 l soku jabłkowego
    3 budynie waniliowe lub śmietankowe
    dodatkowo:
    1 kg jabłek
    2-3 łyżeczki cynamonu
    3 łyżki bułki tartej bezglutenowej

Szarlotka mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto kruche, podzielić na dwie części, schłodzić.
  • 2. Na soku jabłkowym ugotować budyń.
    Jabłka pokroić w drobną kostkę i wymieszać z cynamonem.
  • 3. Jedną część ciasta ułożyć na blaszce, posypać bułką tartą, wyłożyć na to jabłka i zalać ugotowanym budyniem. wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp 180 C, około 45 minut.

Porady

Ciasto można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy