Szarlotka od serca

0 (0 ocen)

Do szarlotki chyba nikogo namawiać nie trzeba. Aby wyglądała bardziej "walentynkowo" z części ciasta wykroiłam serduszka i poukładałam na jabłkach. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 czubate szkl mąki krupczatki
    250 g margaryny
    1/2 szkl cukru trzcinowego
    jajko
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek np. szara reneta
    2 łyżki soku z cytryny
    cynamon i cukier trzcinowy do smaku

    2 łyżki kaszy manny

Szarlotka od serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Mąkę posiekać z zimną margaryną. Dodać cukier, sól i jajko, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

    Masa jabłkowa: W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w półplasterki, przełożyć do garnka. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Chwilę smażyć ale nie za długo aby jabłka się nie rozpadły.

    2/3 ciasta wylepić na posmarowany tłuszczem spód i boki tortownicy (24cm). Nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć ciasto i posypać kaszą manną, wyłożyć przestudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić serduszka. Poukładać je na jabłkach. Piec jeszcze ok 30 minut do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem i cukierkowymi serduszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy