Szarlotka królewska

4.49 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię gotować, dlatego spędzam w kuchni wiele czasu i cieszę się, gdy komuś smakuje.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    ● 3 łyżki cukru
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 3 łyżki mąki pszennej
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie: 2 kg jabłek
    ● 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
    ● 0,5 l śmietany
    ● 2 śmietany śnieżki
    ● 1 łyżeczka cukru
    Polewa: 1/2 kostki margaryny
    ● 2 łyżeczki cukru
    ● 2 łyżeczki kakao
    ● 1 jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną
    pianę, dodajemy cukier i dalej
    ubijamy. Dodajemy żółtka i ubijamy
    jeszcze chwilę. Dodajemy
    mąki wymieszane z proszkiem
    do pieczenia i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut
    w temp. 180 °C.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy
    na tarce o dużych oczkach,
    przesmażamy z cukrem. Do
    gorących jabłek wsypujemy
    galaretki i mieszamy. Ciepłą
    masę wykładamy na biszkopt,
    wyrównujemy i studzimy. Na
    jabłka wykładamy śmietanę
    ubitą ze śnieżkami.
  • 3. Margarynę rozpuszczamy
    z cukrem i kakao. Należy uważać,
    by się nie zagotowała.
    Białko ubijamy, dodajemy żółtko
    i delikatnie mieszamy. Dodajemy
    do przestudzonej polewy,
    cały czas miksując. Polewę delikatnie
    rozprowadzamy na ubitej
    śmietanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować