Szarlotka królewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną
pianę, dodajemy cukier i dalej
ubijamy. Dodajemy żółtka i ubijamy
jeszcze chwilę. Dodajemy
mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 30 minut
w temp. 180 °C.
2.Jabłka obieramy i ścieramy
na tarce o dużych oczkach,
przesmażamy z cukrem. Do
gorących jabłek wsypujemy
galaretki i mieszamy. Ciepłą
masę wykładamy na biszkopt,
wyrównujemy i studzimy. Na
jabłka wykładamy śmietanę
ubitą ze śnieżkami.
3.Margarynę rozpuszczamy
z cukrem i kakao. Należy uważać,
by się nie zagotowała.
Białko ubijamy, dodajemy żółtko
i delikatnie mieszamy. Dodajemy
do przestudzonej polewy,
cały czas miksując. Polewę delikatnie
rozprowadzamy na ubitej
śmietanie.
Komentarze