Szarlotka krucha

4.5 (147 ocen)

Tradycyjne ciasto o niepowtarzalnym smaku

Składniki:

  • ok. 1 kg uprażonych jabłek
    3 szklanki mąki
    1 margaryna
    2 żółtka i jedno całe jajko
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka oleju
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    zapach arakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka krucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki. Szybko zagnieć ciasto.
  • 2. Z ciasta utwórz gruby wałek., odetnij 1/3 ciasta i schowaj ją do lodówki. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkuj mniej więcej na wielkość blachy.
  • 3. Na wysmarowaną masłem blachę wyłóż rozwałkowane ciasto, na ciasto wyłóż uprażone jabłka.
  • 4. Na jabłka wyłóż schłodzoną, rozwałkowaną, pozostałą 1/3 ciasta. Posklejaj boki ciasta, aby jabłka nie wypłynęły.
  • 5. Dla ładnego wyglądu ciasta, można lekko ubić białka, które pozostały i posmarować wierzch ciasta.
  • 6. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 70 min (w piekarniku z termoobiegiem na środkowej półce).

Porady

Aby spód ciasta nie zmiękł od jabłek, należy posmarować go ubitym białkiem i oprószyć mąką. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować