Szarlotka "chodziła" za mną już od jakiegoś czasu. Miałam ochotę na taką z lodami, ale w momencie kiedy dopadła mnie angina odpuściłam lody, a zjadłam ją ze smakiem przy filiżance gorącej herbaty.
Szarlotka bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i cukrami. Dodajemy posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i łączymy ze zmielonymi orzechami oraz rodzynkami, skórką pomarańczową i cynamonem. Mieszamy dokładnie.
Większą część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki. Wyrównujemy boki i spód, nadmiar odcinamy. Dziurkujemy widelcem i podpiekamy przez 20 minut w temp. 190st C.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkowo- bakaliową oraz drugą część ciasta, którą wałkujemy, kroimy na cienkie paski i przeplatamy tworząc kratkę. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut, a przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze