SZARLOTKA BABCINA NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Delikatne, półkruche ciasto wypełnione po brzegi prażonymi jabłkami, pachnącymi cynamonem.Tego smaku nie da się porównać z niczym innym, bo babcia w tę szarlotkę wkładała całe serce.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka pszenna – 400 g

    * cukier – 1/3 szkl

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    * jajko – 2 szt

    * cukier wanilinowy – 1 op

    * mleko – 4 łyżki

    * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka

    * masło – 150 g

    NADZIENIE:

    * jabłka – 2 kg

    * cukier – 0,5 szkl

    * cukier wanilinowy – 1 op

    * cynamon – 1 łyżka

    * masło – 40 g

    * mąka ziemniaczana – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Szarlotka babcina na półkruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    NADZIENIE:

    Jabłka myjemy, usuwamy gniazda, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło.

    Na wolnym ogniu dusimy do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

    Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy od 1 minuty i odstawiamy do przestudzenia.

    CIASTO:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrami.

    Dodajemy jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrabiamy, zagniatamy przez ok. 5 minut.

    Wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką, przecinamy na 2 części.

    Jedną częścią wylepiamy blachę ( 25×28 ) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy.

    Podpiekamy ok. 10 minut w 180C.

    CAŁOŚĆ:

    Na podpieczone ciasto wyciągamy prażone jabłka.

    Do pozostałego ciasta dodajemy 4 łyżki mleka ( ma zrobić się lejące ) i wykładamy na nadzienie.

    Pieczemy ok.30-35 minut, dokładnie studzimy.

    Obficie posypujemy cukrem pudrem.

    Pycha!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować