Przepis pochodzi z starych wycinków prasowych zbieranych przez moją babcię. Szarlotka zawsze się udaje i ma w naszej rodzinie swoje wierne grono miłośników.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki
10 dag cukru
15 dag masła
3 łyżki smalcu
Jajko
15g proszku do pieczenia
15g cukru waniliowego
nadzienie:
1kg kwaskowych jabłek, 20 dag cukru, cynamon
oraz ¼ szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
Szarlotka babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i smalec posiekać z mąką. Jajko ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
2.Do mąki z tłuszczem dodać proszek do pieczenia i ubite jajko z cukrem. Zagnieść ciasto.
3.1/3 owinąć folia i schłodzić w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkować na blasze o średnicy 26 cm. Piec w 190 stopniach aż się zarumienia (około 20 minut).
4.Jabłka umyć, obrać ze skórek i pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć na marmoladę razem z cukrem i pora ilością cynamonu. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód.
5.Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać z niego paski układając na wierzchu ciasta kratę. Mleko podgrzać i wymieszać z cukrem, posmarować nim wierzch ciasta, aby był błyszczący i ładnie zarumieniony. Wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut.
Kroić po wystudzeniu.
Komentarze