Szarlotka Bożenki z różową pianką

4.98 (164 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Smaczne, aromatyczne kruche ciasto z jabłkami. Rozpływające się w ustach. Ulubione- moich synów. Długo pozostaje świeże.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    6 żółtek
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    250 g masła lub margaryny

    Masa jabłeczna:
    1 kg jabłek, najlepiej Szarej Renety
    2- 3 łyżki cukru
    2 czubate łyżeczki cynamonu

    Różowa pianka:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kisielu czerwonego, np poziomkowego lub wiśniowego

    Kruszonka:
    garść ciasta kruchego
    2 czubate łyżki kokosu
    3- 4 łyżki mąki
    1 łyżka cukru



Wystaw ocenę:

4.98 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka Desery Kisiele

Szarlotka bożenki z różową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy razem.
    Powinno wyjść miękkie i plastyczne ciasto.
    Garść tego ciasto odkładam na kruszonkę.
    Ja nie wałkuję go, ale rozkładam od razu rękami na blachę.
  • starte jabłka z cynamonem 2. Wykonanie masy jabłecznej:
    Jabłka należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać cukier, cynamon.
  • ciasto kruche po nakłuciu i obsypane bułką tartą 3. Na blachę, wyłożoną pergaminem, wykładamy kruche ciasto. Nakłuwamy widelcem. Przesypujemy cienko bułką tartą.
  • 4. Następnie wykładamy jabłka.
  • jabłka plus różowa pianka 5. Na jabłka rozsmarowujemy różową piankę.
  • różowa pianka 6. Wykonanie różowej pianki:
    Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Dodajemy cukier, a na końcu wsypujemy kisiel, delikatnie mieszamy.
  • kruszonka 7. Wykonanie kruszonki:
    Pozostawione kruche ciasto łączymy z cukrem, kokosem. Dosypujemy tyle mąki, aby powstało luźne ciasto, raczej suche.
    Na piankę rozsypujemy kruszonkę.
  • pieczenie ciasta 8. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
    Pieczemy ok. 35- 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
  • 9. Po upieczeniu, ostrożnie wyjmujemy ciasto z pieca, z blachy. Zdejmujemy pergamin.
  • pokrojona szarlotka 10. Kroimy na porcje, podajemy na ozdobnym talerzyku.
    Smacznego życzę :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Ja jabłka daję surowe, starte. Można do tego ciasta wykorzystać te przesmażone ze słoiczka. Najlepsze tutaj są Szare Renety lub Antonówki. Jeśli podczas tarcia, mamy zbyt wiele soku z jabłek, odciskamy go. Do jabłek dodaję czasem namoczone w rumie rodzynki i posiekane orzechy włoskie. To wersja- świąteczna. Ciasto kruche, to baza do innych owocowych dodatków, np truskawek, borówek, jagód. Ciasto kruche można równie dobrze zamrozić i zetrzeć na tarce. Do kruszonki możemy dodać masła, żeby było rozsypujące się i zwiększyć ilość mąki. Piana musi być sztywno ubita. Najpierw z odrobiną soli- na sztywno. Potem wsypujemy cukier, a na końcu kisiel w proszku. Kolor pianki zależy od rodzaju i koloru suchego kisielu. Do pianki wsypujemy cukier lub jeśli chcemy, aby ciasto było mniej słodkie i białe- nie dodajemy ani cukru, ani kisielu :) Wymiar blachy, to 34X24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować