Smaczne, aromatyczne kruche ciasto z jabłkami. Rozpływające się w ustach. Ulubione- moich synów. Długo pozostaje świeże.
4.98 (164 ocen)
Porady
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Ja jabłka daję surowe, starte. Można do tego ciasta wykorzystać te przesmażone ze słoiczka. Najlepsze tutaj są Szare Renety lub Antonówki. Jeśli podczas tarcia, mamy zbyt wiele soku z jabłek, odciskamy go. Do jabłek dodaję czasem namoczone w rumie rodzynki i posiekane orzechy włoskie. To wersja- świąteczna. Ciasto kruche, to baza do innych owocowych dodatków, np truskawek, borówek, jagód. Ciasto kruche można równie dobrze zamrozić i zetrzeć na tarce. Do kruszonki możemy dodać masła, żeby było rozsypujące się i zwiększyć ilość mąki. Piana musi być sztywno ubita. Najpierw z odrobiną soli- na sztywno. Potem wsypujemy cukier, a na końcu kisiel w proszku. Kolor pianki zależy od rodzaju i koloru suchego kisielu. Do pianki wsypujemy cukier lub jeśli chcemy, aby ciasto było mniej słodkie i białe- nie dodajemy ani cukru, ani kisielu :) Wymiar blachy, to 34X24 cm.
Komentarze