Delikatny maślany kruchy spód i cząstki jabłek zanurzone w waniliowym kremie. Mmm... Pycha! Jeśli nie macie jeszcze pomyslu na weekendowe ciasto - skuście się!
Dla 8 osób
Składniki:
składniki,
tortownica ok 22cm:
spód:
120 g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła
3 żółtka,
łyżka masła
łyżka bułki tartej do formy
Szarlotka alzacka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przesiej mąkę z cukrem i solą. Do mąki zetrzyj na tarce zimne masło. Dodaj żółtka
i szybko zagnieć. Wysmaruj formę masłem, wysyp bułką. Rozwałkuj ciasto, przełóż do foremki, przykryj folią. Włóż na 30 minut do lodówki.
2.Nakłuj ciasto widelcem i piecz 15–18 minut, aż brzeg stanie się złocisty, a środek będzie suchy. Wystudź.
Wymieszaj śmietanę z cukrem i gałką, wyłóż na spodzie ciasta. Przekrój jabłka na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce na plasterki, skrop sokiem z cytryny i brandy. Na masie ze śmietany układaj plasterki jabłka tak, aby jeden nachodził na drugi. Posmaruj roztopionym masłem, posyp płatkami migdałowymi i orzechami i piecz przez 25–30 minut.
Komentarze