szarlotka cioci Leni

5 (142 ocen)

szarlotka tak się zwie ponieważ przepis na nią dostałam dawno, dawno temu od chrzestnej cioci Leni właśnie. Ja do piany z białek dla koloru dodałam kisiel wiśniowy, ale nie jest to konieczne.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki
    1 masło
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 duże jaja
    ok 1,5 - 2 kg jabłek
    opcjonalnie kisiel wiśniowy
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Szarlotka cioci leni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek, proszku do pieczenia, połowy szklanki cukru i masła zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną częścią wyłożyć blaszkę do pieczenia 25x25cm a pozostałe dwie wstawić do lodówki.
  • 2. Ubić pianę z białek dodając pozostałą część cukru i kisiel wiśniowy.
  • 3. Cienko pokrojone lub starte na tarce jabłka wyłożyć na ciasto; na to zetrzeć drugą część ciasta. Wyłożyć pianę z białek, i na to zetrzeć trzecią część ciasta. Piec ok 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować