szarlotka tak się zwie ponieważ przepis na nią dostałam dawno, dawno temu od chrzestnej cioci Leni właśnie. Ja do piany z białek dla koloru dodałam kisiel wiśniowy, ale nie jest to konieczne.
Składniki:
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 masło
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jaja
ok 1,5 - 2 kg jabłek
opcjonalnie kisiel wiśniowy
Szarlotka cioci leni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, żółtek, proszku do pieczenia, połowy szklanki cukru i masła zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną częścią wyłożyć blaszkę do pieczenia 25x25cm a pozostałe dwie wstawić do lodówki.
2.Ubić pianę z białek dodając pozostałą część cukru i kisiel wiśniowy.
3.Cienko pokrojone lub starte na tarce jabłka wyłożyć na ciasto; na to zetrzeć drugą część ciasta. Wyłożyć pianę z białek, i na to zetrzeć trzecią część ciasta. Piec ok 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170st.
Komentarze