Przepis znalazłam niedawno w zbiorach mojej mamy. Zapomniany ale wart odświeżenia. Szybkie i tanie ciasto. Pyyyycha :)

Składniki:

  • 8 średnich jabłek
    2 szklanki mąki krupczatki
    łyżka cukru pudru
    2 serki Danonki waniliowe
    200 gram masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki rodzynek
    2 łyżeczki cynamonu
    szklanka cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Szarlotka cesarska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, serki, łyżkę cukru pudru. Zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • 2. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Przekrajamy na pół. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jak zmiękną, wkładamy po kilka w wydrążone w jabłkach miejsca.
  • 3. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy 1 część na wielkość blachy, układamy na niej połówki jabłek z rodzynkami, posypujemy cynamonem. 2 część ciasta powinna być rozwałkowana na rozmiar odrobinę większy niż blacha. Kładziemy ciasto na jabłka. Na każdej "górce", która powstała na jabłku wykrajamy mały x. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, ok 35 minut.
  • 4. Przygotowujemy lukier: śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Polewamy wystudzone ciasto - albo od razu całość albo każdy kawałek tuż przed podaniem.

Porady

Ciasto piekłam na blaszce 25x30cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mąka krupczatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować