Szarlotka cesarska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, serki, łyżkę cukru pudru. Zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Przekrajamy na pół. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jak zmiękną, wkładamy po kilka w wydrążone w jabłkach miejsca.
3.Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy 1 część na wielkość blachy, układamy na niej połówki jabłek z rodzynkami, posypujemy cynamonem. 2 część ciasta powinna być rozwałkowana na rozmiar odrobinę większy niż blacha. Kładziemy ciasto na jabłka. Na każdej "górce", która powstała na jabłku wykrajamy mały x. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, ok 35 minut.
4.Przygotowujemy lukier: śmietanę mieszamy z cukrem pudrem. Polewamy wystudzone ciasto - albo od razu całość albo każdy kawałek tuż przed podaniem.
Komentarze