Szarlotka.

5 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis sprawdza się u mnie od bardzo dawna. Pochodzi jeszcze z zeszytu mojej mamy :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 600 gramów
    - masło roślinne kubek: 300 gramów
    - smalec: 100 gramów
    - cukier puder: 160 gramów
    - żółtka: 4 sztuki
    NADZIENIE::
    - jabłka (np. antonówka, szara reneta): 2 kilogramy
    - cukier: 6 łyżek
    - cynamon: 2 łyżki
    KRUSZONKA::
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mąka krupczatka: 1 szklanka
    - cukier puder: 1 szklanka
    - masło roślinne kubek: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem
    i delikatnie prużymy.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Odstawiamy na 15 min.
  • 3. W tym czasie robimy kruszonkę, podobnie wszystko ze sobą łączymy.
  • 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy
    i przekładamy na blachę. Posypujemy delikatnie bułką tartą. Następnie nakładamy wcześniej przygotowane jabłka, a sam wierzch posypujemy kruszonką.
  • 5. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 60-70 min.
  • 6. Podajemy posypane cukrem pudrem, można dołożyć gałkę lodów śmietankowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować