Szarlotka

0 (0 ocen)

Bardzo krucha i szybko znika z talerza.

Składniki:

  • mąka, 4 szklanki
    żółtka, 3
    margaryna, 3/4 kostki
    cukier, 1 szklanka
    kwaśna śmietana, 3 łyżki
    proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
    cukier waniliowy, 1 szt.
    10 jabłek,

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną posiekać nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać ze śmietaną. Do mąki dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Połowę ciasta wyłożyć cienko do foremki i wyłożyć jabłka. Przykryć drugim ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 C- 220 C przez 20 -30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy