Proste, błyskawiczne w wykonaniu, a przy tym tak smaczne, że nie można się od nich oderwać :)
Składniki:
moje ulubione ciasto półkruche :
600 g mąki + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru pudru + 2 łyżeczki cukru waniliowego
250 g masła lub margaryny do pieczenia
2 żółtka + 1 całe jajo + 2 średnie łyżki gęstej śmietany
dodatkowo :
ok. 100 g zmielonych lub posiekanych drobno orzechów włoskich
1płaska łyżeczka cynamonu
ok. 700 g kwaskowych jabłek + 1 łyżka masła + tyle cukru i cynamonu aby nam smakowało
Szarlotkowe ciasteczka z orzechami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć je ( ok. 10 minut ) na rozgrzanym maśle dodając cukier i pod koniec cynamon, ostudzić.
Wymieszać suche składniki na ciasto, dodać posiekaną margarynę i połaczone ze sobą składniki mokre, w miarę szybko wyrobić ciasto ręcznie, jeśli jest za twarde dodać więcej śmietany.
Gotowe zagnieść z posiekanymi orzechami i cynamonem.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkować placki o grubości ok. 3-4 milimetry, wykrawać kółka średnicy ok. 8 - 9 cm i w połowie z nich po środku zrobić kółeczka mniejsze np. małym kieliszkiem.
Krążki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem, przykryć krążkiem z dziurką, znowu posmarować i po środku nałożyć usmażone jabłka.
2.Piec w 180 stopniach ok. 35- 45 minut, aż ciastka będą zrumienione.
3.Można też zrobić takie same ciasteczka z dodatkiem suchego maku i nadziać je marmoladą różaną.
Polecam !!!
Porady
Ciasto jest bardzo uniwersalne, więc można dodawać do niego ulubione składniki orzechy, kokos, mak itp. zawsze się udaje więc polecam.
Komentarze