Szampański deser

4.5 (157 ocen)

Deserki możemy przygotować na wieczór sylwestrowy lub wykonać je z szampana, który zostanie nam po Sylwestrze:). Smakuje pysznie.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 1,5 szklanki wina musującego,
    • 0,5 szklanki wody,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1,5 łyżki żelatyny
    ŚMIETANKA:
    • 125 ml śmietanki 30%,
    • 1 łyżeczka żelatyny ,
    • 1 łyżeczka cukru pudru,
    • ¼ szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Szampański deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy w niej żelatynę. Oddzielnie podgrzewamy wino. Dodajemy do niego cukier waniliowy i rozpuszczamy go. Ciepłe wino łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Tak przygotowane odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozlewamy do kieliszków i odstawiamy do zastygnięcia.
    Na zastygnięte wino wykładamy śmietankę.
    Śmietanka: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier a następnie wlewamy żelatynę. Tężejącą śmietankę przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wykładamy na wino. Odstawiamy na około 10 minut do chłodu by zastygła i gotowe.

Porady

Aby śmietanka była także szampańska możemy żelatynę potrzebną do jej przygotowania rozpuścić w winie, a nie w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szampan Wino Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować