Bardzo smaczna sałatka, którą jedliśmy w dwóch wersjach: na zimno oraz po lekkim podgrzaniu. Idealna na sycące śniadanie, a także na szybki obiad. Polecam
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
600g ziemniaków
250g boczku wędzonego
250g ogórków kiszonych
1 cebula
Duży pęczek koperku
3 – 4 łyżki oleju lub oliwy
Kilka kropel octu winnego
Sól, pieprz
Szałot śląski z boczkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Pokroić w 1cm kostkę. Boczek pokroić w podobny sposób, a cebulę drobno posiekać, przesmażyć razem do lekkiego zrumienienia cebuli. Ostudzić. Ogórki razem ze skórką pokroić talarki, koperek posiekać. Olej wymieszać z octem i koperkiem. Wszystkie składniki połączyć razem, doprawić solą pieprzem.
Komentarze