Szałot Eli

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szałot,czyli prosta śląska sałatka ziemniaczana.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - młode ziemniaki: 1.5 kilograma
    - duże ogórki kiszone: 4 sztuki
    - surowy boczek wędzony: 25 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ocet 6%: 1 łyżka
    - sól,pieprz do smaku: 2 szczypty

Szałot eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oskrobać,umyć,ugotować,ostudzić i pokroić w dużą kostkę.Ogórki pokroić w kostkę,cebulę posiekać.Boczek pokroić w kostkę i smażyć na suchej patelni aż się zrumieni.Do miski włożyć ziemniaki,ogórki,cebulę,boczek z wytopionym tłuszczem,doprawić octem,solą,pieprzem i wymieszać.Odstawić na godzinę do lodówki,żeby wszystko się przegryzło.Można jeść na zimno ale najlepiej smakuje lekko podgrzana.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy