Ciasto szaleniec z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy z masą jajeczną. Pieczemy biszkopt.
2.Masa:
Jabłka kroimy w kostkę. 2 szklanki wody gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Wrzucamy jabłka i gotujemy 5min.
w 1 szklance wody rozrabiamy budyń i wlewamy do jabłek. mieszamy aż do zagotowania. wylewami ciepłą masę na biszkopt
3.Piana na wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Śnieżkę ubijamy z mlekiem.
Tężejącą galaretkę łączymy ze śmietanką. Wylewamy na masę jabłkową.
Porady
Wierzch ciasta można posypać ozdobnymi cukierkami lub startą na tarce czekoladą.
Komentarze