Szakszuka z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselki obrać z zewnętrznych liści. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę i pomidory umyć. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim paprykę. Gdy papryka zmięknie dodać do niej pomidory i cebulę. Co jakiś czas przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ugotowaną wcześniej brukselkę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień i w 3 miejscach zrobić wgłębienia. W każde wgłębienie wbić jajko. Oprószyć je solą i pieprzem. Danie na patelni przykryć i trzymać na ogniu do czasu, aż jajka się ściągną. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej z ulubionym pieczywem.
Komentarze