Szakszuka - jajko w pomidorach

0 (0 ocen)

Na leniwe weekendowe śniadanko - szakszuka!

Składniki:

  • 4 jajka
    2 duże pomidory
    Pół cebuli
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz do smaku
    Posiekany szczypiorek

Szakszuka - jajko w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy aż cebula się zeszkli .
    Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
    Dusimy pod przykryciem do miękkości.
    Jajka lekko roztrzepujemy.
    Na patelni pomiędzy pomidorami robimy kilka wgłebień, w które wlewamy jajka. Posypujemy solą z pieprzem.
    Smażymy pod przykryciem około 5 minut.
    Podajemy na patelni wraz ze szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy