Szneki z glancem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szneki z glancem pochodzą z Wielkopolski, a są to po prostu lukrowane drożdżówki. Pyszne, puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe z mieszanymi owocami (świeżymi lub mrożonymi) i lukrem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    50 g masła
    szczypta soli
    500 g mąki pszennej

    ok.400 g mieszanych mrożonych lub świeżych owoców (truskawki, wiśnie, czarne porzeczki)

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    ok. 2-3 łyżek wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Szneki z glancem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i mleko, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i mąkę, krótko wyrobić. Zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałki o długości ok. 28cm, lekko je skręcić. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować z wałków ciasta "ślimaczki" zaczynając skręcanie od środka. Koniec ciasta lekko skleić do zwiniętego już ciasta. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  • 3. W ciasto wcisnąć owoce. Jeśli truskawki są zbyt duże, przeciąć je na połówki lub ćwiartki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 15 minut. Ostudzić.
  • 4. Lukier:
    Do miski wsypać cukier puder, dodać wodę, łyżką wymieszać do uzyskania lukru. Polać drożdżówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować