Wspaniały pomarańczowy smak syropu, który może stanowić dodatek do herbaty, deserów, grzańca. Intensywnie cytrusowo pachnie i smakuje.Zamknięty w słoiczku może być prezentem dla bliskiej nam osoby.
Syrop pomarańczowy do herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku gotujemy 1 szklankę wody z 1 1/2 szklanki cukru- aż do rozpuszczenia się cukru.
Dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i 1 cytryny , laskę cynamonu (podzieloną na 2 części), kardamon (ziarnka), anyż- gotujemy wszystko 10 min. Wystawiamy.
Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry (ja nie miałam tak szerokiego słoika, więc pocięłam pomarańcze w półksiężyce), wrzucamy je do gorącego syropu i studzimy.
Możemy dodać kilka łyżek rumu do smaku.
Wystudzone przekładamy pomarańcze do słoiczka i zalewamy syropem. Zakręcamy i przetrzymujemy w lodówce.
Komentarze