Syrop pomarańczowy do herbaty

4.41 (162 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniały pomarańczowy smak syropu, który może stanowić dodatek do herbaty, deserów, grzańca. Intensywnie cytrusowo pachnie i smakuje.Zamknięty w słoiczku może być prezentem dla bliskiej nam osoby.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - woda: 1 szklanka
    - cukier: 1.5 szklanki
    - pomarańcza duża: 2 sztuki
    - cytryna: 1 sztuka
    - laska cynamonu: 1 sztuka
    - anyż: 1 sztuka
    - kardamon: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

4.41 (162 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje

Syrop pomarańczowy do herbaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku gotujemy 1 szklankę wody z 1 1/2 szklanki cukru- aż do rozpuszczenia się cukru.
    Dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i 1 cytryny , laskę cynamonu (podzieloną na 2 części), kardamon (ziarnka), anyż- gotujemy wszystko 10 min. Wystawiamy.
    Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry (ja nie miałam tak szerokiego słoika, więc pocięłam pomarańcze w półksiężyce), wrzucamy je do gorącego syropu i studzimy.
    Możemy dodać kilka łyżek rumu do smaku.
    Wystudzone przekładamy pomarańcze do słoiczka i zalewamy syropem. Zakręcamy i przetrzymujemy w lodówce.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować