Syrop z pokrzywy

4.5 (204 ocen)

Część z Was pewnie już o nim słyszała, część pewnie nie raz robiła, ale zapewne są i tacy- jak ja- którzy mają z nim do czynienia po raz pierwszy. Warto mieć go jednak w swoich spiżarniach, bo zawiera mnóstwo żelaza i jest naturalnym lekiem w walce z reumatyzmem.

Składniki:

  • 300 listków z młodej pokrzywy (najlepiej majowej lub czerwcowej)
    3 litry wody przegotowanej, letniej
    50g kwasku cytrynowego
    1,5 kg cukru kryształu
Wystaw ocenę:

4.5 (204 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop z pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Młode liście pokrzywy- bez łodyg zalewamy odmierzoną ilością przegotowanej letniej wody i pozostawiamy na 24 godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu odlać wodę do czystego garnka, dodać kwasek cytrynowy oraz cukier. Całość gotujemy 5 minut i przelewamy do butelek. Możemy dodatkowo spasteryzować, ale nie jest to konieczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować