Syrop z bzu liliowego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pachnący nieziemsko, idealny do drinków, deserów, ciast i napojów syrop z kwiatów bzu liliowego czyli bzu pospolitego :)

  • 30 min

Składniki:

  • kwiaty z bzu liliowego (0,5 litrowa miska )
    1 cytryna
    2 szklanki cukru
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Syrop z bzu liliowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty zbieramy z dala od ulicy. Staramy się oberwać same kwiatki bez zielonych końcówek, które mogą nadać syropowi nutę goryczy. Zerwane kwiaty układamy na białym prześcieradła lub ręcznikach papierowych i zostawiamy na 2 godziny.

    Kwiaty przekładamy do garnka, wyciskamy na nie sok z cytryny i zalewamy je gorącą wodą (nie wrzącą ) – mieszamy i odstawiamy na noc.

    Następnego dnia kwiaty przecedzamy przez sitko, wodę z powrotem wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (nie doprowadzamy do wrzenia ).

    Gorący syrop zlewamy do wyparzonych butelek, mocno zakręcamy i zostawiamy do wystudzenia.

    Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować