Sypana szarlotka z żurawiną i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Szarlotka, która praktycznie sama się robi, trzeba tylko pokroić jabłka i wymieszać szybko kilka składników, a potem już tylko czekać na efekt końcowy. Ciasto idealne:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 40 dag kaszy mannej
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    1 1/2 kg jabłek
    1/2 opakowania rodzynek
    1/2 opakowania suszonej żurawiny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 dag mąki
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 kostki zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Sypana szarlotka z żurawiną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy. Jabłka obieramy, kroimy, dodajemy do rodzynek i żurawiny, mieszamy z cynamonem. Cukier, kaszę, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy. Zimne masło kroimy w cienkie paski.
  • 2. Formę do zapiekania (25 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy 1/3 sypkiej mieszanki, przykrywamy 1/3 masła, wykładamy 1/2 jabłek, następnie powtarzamy czynność: 1/3 sypkiej mieszanki, 1/3 masła, 1/2 jabłek. Na wierzch układamy ostatnią warstwę: 1/3 sypkiej mieszanki i 1/3 masła.
  • 3. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 min w 220 st. C, ściągamy folię i pieczemy kolejne 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rodzynki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować