Szarlotka, która praktycznie sama się robi, trzeba tylko pokroić jabłka i wymieszać szybko kilka składników, a potem już tylko czekać na efekt końcowy. Ciasto idealne:)
1 godz. 10 min
Składniki:
40 dag kaszy mannej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 1/2 kg jabłek
1/2 opakowania rodzynek
1/2 opakowania suszonej żurawiny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag mąki
2 łyżeczki cynamonu
1/2 kostki zimnego masła
Sypana szarlotka z żurawiną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, odcedzamy. Jabłka obieramy, kroimy, dodajemy do rodzynek i żurawiny, mieszamy z cynamonem. Cukier, kaszę, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy. Zimne masło kroimy w cienkie paski.
2.Formę do zapiekania (25 x 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, na spód wysypujemy 1/3 sypkiej mieszanki, przykrywamy 1/3 masła, wykładamy 1/2 jabłek, następnie powtarzamy czynność: 1/3 sypkiej mieszanki, 1/3 masła, 1/2 jabłek. Na wierzch układamy ostatnią warstwę: 1/3 sypkiej mieszanki i 1/3 masła.
3.Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 min w 220 st. C, ściągamy folię i pieczemy kolejne 15 min.
Komentarze