Sypana szybka szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i połowę szklanki cukru.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki, mieszamy z cukrami i cynamonem.
3.Kokilki ( ok 12-14 sztuk) lub tortownicę ( średnica ok 24 cm) smarujemy masłem. Składniki suche dzielimy na 2 części. Jedną wysypujemy na dno formy i rozkładamy na nią połowę jabłek. Następnie wysypujemy drugą część sypkich składników i rozkładamy resztę jabłek.
4.Przygotowujemy kruszonkę: Masło łączymy z cukrem. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Taka kruszonką posypujemy szarlotkę. Ciasto pieczemy w temp 180 ok 30-40 minut.
Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Polecam:)
Porady
Sypaną szarlotkę można także upiec w naczyniu żaroodpornym.
Komentarze